Herriot Melhuish O’Neill Architects - Wellington, Christchurch, Auckland, Tauranga

Sala Sala Japanese Restaurant

Christchurch

Back to projects
Sala Sala Japanese Restaurant Frontage
Sala Sala Japanese Restaurant Window
Sala Sala Japanese Restaurant Nighttime Exterior
Sala Sala Japanese Restaurant Kitchen
Sala Sala Japanese Restaurant Interior Fitout
Sala Sala Japanese Restaurant Interior Fitout

Sala Sala was a popular Japanese restaurant in the heart of central Christchurch until the Canterbury earthquakes necessitated a move to a city-fringe, suburban house. The conversion of a small two-storey house into a spacious and elegant restaurant involved both demolitions and additions. While retaining the residential aesthetic and scale of the building, these contemporary interventions announced and defined its new use as a restaurant.

Inside, the theatre of Japanese cooking was made the focus with an open kitchen, teppanyaki and sushi bar stretched along the east wall. A Japanese craft aesthetic has been achieved with a simple palette of bamboo flooring and cabinetry, a black-stained plant deck screen, and a deep black acoustic ceiling.

Photos: Russell Kleyn.
Awards: NZIA Local Award, 2013.

PDF Download